Köpa och sälja bostad

Här hittar du tips och råd om du skall köpa eller sälja bostad

Det är mycket att tänka på när man ska köpa eller sälja en bostad. Här får Du en överblick över vad Du bör tänka på när Du som köpare eller säljare anlitar fastighetsmäklare.

En fastighetsmäklare bistår med värdering, marknadsföring, visning och försäljning samt med alla tänkbara råd i affärens olika moment.

Fastighetsmäklaren är enligt lag skyldig att vara opartisk i sin relation mellan köpare och säljare, vilket innebär att båda parter ska kunna lita på fastighetsmäklaren och få den rådgivning som var och en behöver.

För köpare

Börja med att kontakta banken för en genomgång av Din ekonomi och skaffa ett s k lånelöfte. Det innebär att banken ger klartecken för lån av ett visst belopp.

Köper Du en bostadsrätt så bör Du tänka på att gå igenom föreningens årsredovisning och underhållsplan så att Du inte möts av överraskningar i efterhand.

Som köpare har Du en långtgående undersökningsplikt. Det går inte att i efterhand klaga på fel som borde ha upptäckts i samband med undersökningen. Om Du inte själv känner Dig tillräckligt kunnig, är rådet att anlita en besiktningsman.

Det kan vara bra för Dig som ska köpa en fastighet att vara extra observant på husets konstruktion samt dess driftskostnader.

Tänk på övriga utgifter i samband med köpet, såsom exempelvis

Lagfartskostnad (vid köp av fastighet) – 1,5 % på köpesumman

Kostnad för pantbrev – 2 % på beloppet för nya pantbrev (redan uttagna pantbrev följer fastigheten vid en försäljning).

För säljare

För Dig som funderar på, eller bestämt Dig för att sälja Din bostad och flytta. Ta kontakt med en fastighetsmäklare som är väl bekant med området där du bor, för att komma och värdera Din bostad.

Då kan du i lugn och ro ställa dina privata frågor och diskutera igenom en försäljningsplan.